Dit is de winnaar van de CLO-Byblos Literatuurprijs

De shortlist van de CLO-Byblos Literatuurprijs  

De CLO-Byblos Literatuurprijs 2020 is gewonnen door Machteld Siegmann voor haar debuutroman De kaalvreter.

Afgelopen zaterdag werd de winnaar bekend gemaakt in de uitzending van EO Live op Radio 5. Het Christelijk Literair Overleg en de Byblos boekhandels willen met deze prijs auteurs in de aandacht plaatsen die het christelijk geloof een rol van betekenis geven in hun literaire werk. De winnaar ontvangt een kunstwerk vervaardigd door Tijs Huisman van Kunstenaarsvereniging Korf en een geldbedrag van €1.000,-.

UIT HET JURYRAPPORT
De jury noemt De kaalvreter in haar rapport een fascinerend debuut, rauw, eerlijk, geschreven in prachtige beeldende taal. Het geeft een mooi inkijkje in hoe gezinsleden omgaan met de depressieve moeder Leie. Overtuigend komt de binnenwereld van de personages aan het licht.

In een sterke vorm, met een wisselend perspectief, wordt in De kaalvreter een oorlogstraumaslachtoffer geschilderd, omringd door levensechte personages, in een wringende werkelijkheid. Aangrijpend en trefzeker wordt neergezet hoe verschillend de gezinsleden met de ontreddering van moeder Leie omgaan. Een bijzonder goed boek, dat het genre oorlogsverhalen naar een ander niveau tilt.

JURY
De jury stond voor deze editie onder voorzitterschap van Frank Dijkstra en bestond verder uit: Elsbeth Gruteke, Rebecca Koppejan, Suzanne van Putten en Bob Vuijk. De prijs zal worden overhandigd op de eerstvolgende CLO Literatuurdag, op 20 maart 2021 (onder voorbehoud van coronamaatregelen) bij Driestar Educatief in Gouda.

UITREIKING
De CLO-Byblos Literatuurprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt. In 2014 kreeg Stevo Akkerman de prijs voor Donderdagmiddagdochter, in 2016 Vonne van der Meer voor Winter in Gloster Huis en in 2018 Johan Lock voor De erfenis van Adriaan.

DE GENOMINEERDEN
De shortlist bestond uit de volgende genomineerden: 

  • Stephan Enter, Pastorale (Van Oorschot) >> luister het interview met Stephan op Radio 1
  • Vonne van der Meer, Vindeling (Atlas Contact)
  • Machteld Siegmann, De kaalvreter (Ambo Anthos) >> Lees hier een preview. 
  • Esther Gerritsen, De trooster (De Geus)
  • Stevo Akkerman, De mooiste dag (Nieuw Amsterdam)

Nieuwsgierig naar de verhalen? Bestellen kan bij jouw (online) Byblosboekhandel. Hier vind je een (online) winkel in de buurt.